Punta Cana

După cum probabil știți, Republica Dominicană este o țară infinit de frumoasă în inima regiunii Caraibe, cunoscută pentru climatul tropical, nisipurile albe şi apele limpezi de culoarea turcoazului.

La acest lucru dacă mai adăugăm și imensa mea pasiune pentru țările din America Latină, vă puteți imagina entuziasmul și curiozitatea mea fără margini de a afla cât mai multe despre dominicani și cultura lor.

Primul lucru pe care ar trebui să-l menționez este că de obicei nu mă cazez la hoteluri sau resorturi all-inclusive. Da, știu că poate să fie foarte practic, deoarece poți să consumi ce dorești și cât dorești. Ba chiar mai mult, unele resorturi din Republica Dominicană includ și activități precum snorkeling, echitație și lecții de dans ca parte a acestor oferte all-inclusive, ceea ce poate fi un aspect tentant pentru unii dintre noi.

Cu toate acestea, întotdeauna am preferat să mă îndepărtez de hotel și să mă bucur mai degrabă de mâncarea locală, soare, oameni și lipsa de orice grabă. Acesta e de altfel primul lucru pe care l-am apreciat aici: faptul că oamenii sunt atât de relaxați și de liniștiți, nimeni nu pare să fie grăbit sau agitat și, în general, lucrurile merg parcă într-un pas mai puțin alert.

Adesea oamenii se intreabă dacă te afli în siguranță în afara hotelului. Ei bine, la fel ca în orice destinație, cred că este important să folosim mereu regulile bunului simț când dorim să cunoaștem împrejurimile. Iar, până la urmă, consider că totul se rezumă la următoarea întrebare: ești genul de persoană care preferă să stea la un hotel/resort și să se bucure de piscină sau preferi să te bucuri de lume? Ești un turist sau un călător? Acesta din urmă va dori mereu să descopere locuri și oameni.

În acest sens, trebuie să va mărturisesc că dominicanii sunt unii dintre cei mai primitori oameni pe care i-am întâlnit până acum. Împreună cu verișoara mea, am legat prietenii încă din prima zi și au fost cu toții încântați să ne arate împrejurimile. Tot de la ei am aflat și despre mâncarea tradițională de acolo. Dominicanii oferă o gamă variată de pește, banane plantain, yucca, orez, fasole și o multitudine de fructe și legume locale.

Rutina mea preferată era să merg la o plimbare în fiecare seară și să cumpăr fructe tropicale pentru urmatoarea dimineață. În apropiere se afla un camion cu fructe și legume unde puteam găsi mereu produse proaspete: ananas, mango, papaya, guava, banane. Ce e important de menționat este că fructele de aici se lasă pe pom, sub soarele tropical, până ajung la coacere completă și apoi se culeg pentru a fi vândute imediat. Acesta e de altfel și motivul pentru care au o aromă deosebită. Sunt foarte dulci și în același timp extrem de aromate.

Dacă te afli în Punta Cana, trebuie negreșit să încerci și Mama Juana. Este băutura tradițională a Republicii Dominicane și e făcută din rom, vin roșu, miere și un amestec de crengi și frunze din pădurea tropicală dominicană. E considerată afrodisiacă de către dominicani și a fost, de asemenea, consumată de-a lungul timpului în scopuri medicinale. Dar de departe băutura mea preferată a fost Coco Loco, un cocktail care are ca ingredient principal crema de nucă de cocos și care ocupă acum primul loc în topul preferințelor mele.

Lăsând la o parte peisajele uluitoare, mâncărurile tradiționale delicioase și oamenii minunați pe care i-am întâlnit acolo, ceea ce am prețuit mai cu seamă a fost experiența interactivă pe care am avut-o. Am avut ocazia nu doar să descopăr oameni și o cultură aparte, ci și să împărtășesc momente neprețuite și să port conversații cu oameni de o curiozitate nebănuită. Am făcut schimb de gânduri și idei într-o limbă pe care o iubesc nemărginit.

Am creat legături. Și a fost frumos. Atât de frumos!

 


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/wp-content/plugins/image-preloading/index.php on line 128

Notice: Undefined variable: result in /var/www/wp-content/plugins/image-preloading/index.php on line 134